CNN Türk canlı yayınına çıkan deprem uzmanı Doç, Dr. Sinan Cansız Türkiye’deki beklenen büyük depremler ve İstanbul depremi ile ilgili önemli bilgiler verdi.
İşte Doç Dr. Cansız’ın açıklamalarından satır başları;
Kuzey Anadolu fay hattı Bingöl’den Muş’tan başlıyor, Marmara’ya kadar devam eden bir hat ve en uzun bizim fay hattımız. İkincisi ise Doğu Anadolu fay hattı. Yine Bingöl’den devam ediyor Hatay’dan Ölüdeniz Körfezi’ne doğru devam ediyor. En büyük depremleri yaşadığımız yer burası. Türkiye’deki en büyük 7 üzeri depremleri hep bu kuşak üzerinde yaşıyoruz. Batı Anadolu’da birbirinden bağımsız devam eden faylar var. Kütahya’da, İzmir’de deprem olan ayrı fay hatlarımız da mevcut. Ama en büyük risk barından en çok can kaybına neden olan deprem kuşağımız Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattı. Kuzey Anadolu fay hattı Bingöl’den Muş’tan başlıyor, Marmara’ya kadar devam eden bir hat ve en uzun bizim fay hattımız. İkincisi ise Doğu Anadolu fay hattı. Yine Bingöl’den devam ediyor Hatay’dan Ölüdeniz Körfezi’ne doğru devam ediyor. En büyük depremleri yaşadığımız yer burası. Türkiye’deki en büyük 7 üzeri depremleri hep bu kuşak üzerinde yaşıyoruz. Batı Anadolu’da birbirinden bağımsız devam eden faylar var. Kütahya’da, İzmir’de deprem olan ayrı fay hatlarımız da mevcut. Ama en büyük risk barından en çok can kaybına neden olan deprem kuşağımız Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattı.
İZMİR Mİ İSTANBUL MU DAHA TEHLİKELİ?
Türkiye’nin neredeyse 81 ili deprem riski altındadır. Ama birisi çok büyüktür diğeri daha küçük risk altındadır. İzmir bin yılda bir iki bin yılda bir üreten deprem faylarımız var. İzmir gerçekten büyük risk altındadır. İzmir sahil sebebiyle, su basmaları nedeniyle içeriye taşınan bir şehir. Benzer şekilde İstanbul’da Yenikapı’da Marmaray kazılarında sahilin ne kadar içeride olduğunu biliyoruz.
MARMARA DEPREMİNE ODAKLANIYORUZ AMA…
İzmir risklidir, Manisa, Kütahya, Balıkesir bu bölgeler gerçekten ağır risk altındadır. Marmara depremine odaklanıyoruz ama mesela Marmaris, güneyinde Girit var ve burada tarihte de çok yıkımlar olmuştur. Burası Muğla’yı etkilemektedir. Afyon’da depremler oluyor. En risksiz bölge dediğimiz Konya bile riskli bölgeler arasında. Kuzey Anadolu fay hattında Erzincan’da meydana gelecek deprem Rize’yi, Gümüşhane’yi Trabzon’u etkileyebilir. O yüzden Türkiye’nin 81 ili deprem riski hattındadır.
HARİTADAKİ SARI BÖLGELERDE DEPREM OLMAZ MI?
Buralarda da deprem olur anca koyu renkte olanlarda 7 ve üzeri deprem olurken, sarı renkli olan bölgelerde 5 ve 6 şiddetinde depremler olabilir.
İSTANBUL’DA HANGİ İLÇELER RİSKLİ?
Yapıların yaşına bakarak karar veriliyor. 2000 yıl öncesinde yapı denetimi yapılmamış, zemin etüdü yapılmamış. Kahramanmaraş’ta 100 tane bina yıkılmışsa bunun 2 tanesi yeni bina 98 tanesi eski binalardan oluşmakta. Yeni binaların yıkılmasında işçilik hatası ve zemin sıvılaşması nedeniyle yıkılmış. İstanbul’un riskli konut sayısı 1.2 milyon kadar. Yaklaşık 5 milyon insan burada yaşıyor. Hepsi yıkılır demiyoruz. 50 bin konut bile yıkılsa yaklaşık 200 bin kişi enkaz altında kalabilir. İstanbul’daki depremi tetikleyecek tek hat Kuzey Anadolu fay hattı. Bu hat Yunanistan’a devam ediyor. Ama İstanbul’u tetikleyecek olan deprem İstanbul’un gerisinde olan depremlerdir. İstanbul’un ilerisinde olan depremler değildir.
İKİ YAKADA DA FAY VAR KIRILIRSA 7.6’LIK DEPREM OLUR
Son 250 yılda olası İstanbul depreminin olmadığını biliyoruz. Yani fay kırıla kırıla İstanbul sınırına geldi ve Marmara denizinde kırılmayan bir hat var. İki hat var biri Anadolu yakası altında diğeri ise Avrupa yakası hattında. İkisi birlikte kırılırsa 7.6 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz biz. 7.6 büyüklüğündeki deprem de Kahramanmaraş depreminin bir benzeridir.