Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e sabah saatlerinden itibaren ziyaretçi akını başladı. Resmi tatillerde ziyarete açık olan Anıtkabir, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Türkiye’nin dört bir yanından her yaştan binlerce kişiyi ağırlayacak.
https://www.anitkabir.tsk.tr/ duyurular ekranından ziyaret saatleriyle ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamada; “Anıtkabir, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” etkinlikleri kapsamında geçmiş yıllarda olduğu gibi 23 Nisan 2024 Salı günü Resmi Tören bitimine müteakip – 21.00’e kadar halkımızın ziyaretine açık bulundurulacaktır.” denildi.
ANITKABİR TARİHİ
Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı’nın ve inkılaplarının önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ankara Anıttepe’de (eski adıyla Rasattepe) bulunan anıt mezarıdır. Ayrıca dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel de 1966 yılında devrim şehitleri bölümüne defnedilmiştir (6 Kasım 1981 tarihli Devlet Mezarlığı Kanunu 1.madde 2.fıkra gereğince, 27 Ağustos 1988’de çıkartıldı). 1973’den beri İsmet İnönü’nün kabri de Anıtkabir’dedir.
Rasattepe (Anıttepe) Anıtkabir yapılmadan önce rasat (gözlem) istasyonu bulunması dolayısıyla Anıttepe’nin ismi Rasattepe idi. 906 rakımlı bu tepede, MÖ. 12. yüzyılda Anadolu’da devlet kuran Frig uygarlığına ait tümülüsler (mezar yapıları) bulunmaktaydı. Anıtkabir’in Rasattepe’de yapılmasına karar verildikten sonra bu tümülüslerin kaldırılması için arkeolojik kazılar yapıldı. Bu tümülüslerden çıkarılan eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.
Anıtkabir projesinin belirlenmesinden sonra, ilk aşamada kamulaştırılma çalışmaları yapıldı ve 9 Ekim 1944 tarihinde yapıma başlandı. Anıtkabir’in inşası 9 yıllık bir sürede 4 aşamalı olarak 1953 yılında tamamlandı.